Vaikutus muihin elimiin

Polykystistä munuaistautia kutsutaan munuaissairaudeksi, koska se vaikuttaa useimmiten munuaisiin, mutta itse asiassa se on systeeminen sairaus, joka voi vaikuttaa myös muihin elimiin. On kuitenkin epätavallista, että muiden elimien kuin munuaisten toiminnot heikkenisivät.

Maksa

Osa polykystistä munuaistautia sairastavista saa kystia myös maksaan. Polykystisessa maksasairaudessa maksaan muodostuu kystia. Kystien määrä ja koko voivat aiheuttaa varhaista kylläisyyden tunnetta ja painontunnetta vatsan yläosassa. Kystat voivat puhjeta, josta seurauksena on verenvuotoa ja kystainfektio. Ajan myötä kystien määrä ja koko kasvaa, mutta se huonontaa maksan toimintaa vain hyvin harvoissa tapauksissa.

Kallonsisäinen aneurysma (cerebral aneurysm)

Kallonsisäinen aneurysma on melko epätavallinen, mutta sitä esiintyy noin 8 prosentilla polykystistä munuaistautia sairastavista. Aneurysma on valtimon epänormaali pullistuma aivoissa. Se voi puhjeta ja aiheuttaa aivoverenvuodon. Jos jollakin on polykystistä munuaistautia sairastava sukulainen, jolla on ollut aivoverenvuoto, on hänellä itselläänkin suuri riski saada se. Lääkäri päättää mahdollisten lisätutkimusten tarpeesta.

Suolen umpipussitauti (divertikuloosi)

Joskus tauti aiheuttaa ”pusseja” suoleen. Niiden tulehtuminen aiheuttaa kipua, ummetusta tai ripulia. Tulehdus voi olla vakava. Siksi suolisto-ongelmien takia on tärkeää hakeutua hoitoon.

Tyrä

Polykystinen munuaistauti voi lisätä vatsapeitteiden tyrän riskiä. Oireena voi olla painon tunnetta tai kipuja vatsassa. Osa suolesta voi myös työntyä ulos ihon alle. Tyrä voi kureutua, mikä voi aiheuttaa suolentukoksen. Tukos ilmenee kovina kipuina (usein jaksottaisina), pahoinvointina ja oksenteluna.