Rakkulamunuaistaudin varhaiset ja myöhäiset oireet

Kystien kasvaminen munuaisissa voi aiheuttaa monia ongelmia:

• korkeaa verenpainetta
• kipuja
• verta virtsassa
• munuaiskiviä
• virtsatietulehduksia
• munuaisten huonontunutta toimintaa

Korkea verenpaine (hypertonia)

Korkea verenpaine on usein rakkulamunuaistaudin ensimmäinen merkki. Korkea verenpaine ei kuitenkaan aiheuta selviä oireita, joten henkilö tuntee itsensä terveeksi. Hoitamaton verenpainetauti vahingoittaa munuaisia, joten rakkulamunuaistautia sairastavan on ehdottomasti tarkkailtava hyvin verenpainettaan.

Kipu ja särky

Särky vatsassa, kyljessä tai selän alaosassa voi olla rakkulamunuaistaudin varhainen oire. Särky voi olla kovaa ja pitkäaikaista, mutta usein se on epäselvää ja lyhytaikaista. Tavallinen syy särkyyn rakkulamunuaistaudin yhteydessä voi olla kystan kasvaminen, sen puhkeaminen tai sen aiheuttama verenvuoto. Kipu voi aiheutua myös munuaiskivistä (katso alla).

Verta virtsassa (hematuria)

Verivirtsaisuus voi olla toinen rakkulamunuaistaudin varhainen oire. Vaikka särky onkin joskus kovaa, kyseessä ei yleensä ole vakava ongelma. Useimmiten oire häviää viikossa ilman hoitoa. On kuitenkin aina tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, kun virtsassa havaitaan verta.

Munuaiskivet

Munuaiskivien riski suurenee polykystisessä munuaistaudissa. Pienemmät munuaiskivet voivat poistua munuaisista aiheuttamatta minkäänlaisia oireita, mutta isommat munuaiskivet voivat tukkia virtsanjohtimen (putken, joka yhdistää munuaisen virtsarakkoon) ja aiheuttaa ongelmia. Oireita voivat olla kivut selässä tai kyljessä vatsan seudulla, pahoinvointi, tihentynyt virtsaamistarve tai verivirtsaisuus.

Virtsatietulehdukset

Virtsatietulehduksia on kahdenlaisia – alempien ja ylempien virtsateiden tulehduksia. Alempien virtsateiden tulehdukset ovat virtsarakossa tai virtsaputkessa (putkessa jonka kautta virtsa poistuu kehosta). Ylempien virtsateiden tulehdukset ovat munuaisissa tai virtsanjohtimissa. Ylempien virtsateiden tulehduksien riski on suurentunut polykystisessä munuaistaudissa. Oireita voivat olla kuume tai vilunväristykset, pahoinvointi, oksennus tai ripuli. Virtsatietulehdusten hoito on tärkeää rakkulamunuaistaudissa, jotta tulehdus ei leviä munuaisissa oleviin kystiin.

Munuaisten heikentynyt toiminta (krooninen vajaatoiminta (CKD))

Useimmat rakkulamunuaistautia sairastavat menettävät suuren osan munuaisten toimintakyvystä. Munuaisten krooninen vajaatoiminta (CKD, Chronic Kidney Disease) aiheuttaa toiminnan heikkenemisen. CKD ei oireile ennen kuin se on edennyt pitkälle ja munuaisten toiminnasta on menetetty jo noin 75 prosenttia. Munuaisten vajaatoiminnan oireita ovat ruokahaluttomuus ja laihtuminen, turvonneet nilkat, jalat tai kädet, hengenahdistus, tihentynyt virtsaamisen tarve erityisesti öisin, kihelmöivä iho, pahoinvointi, erektiohäiriöt, kuukautisten poisjäänti ja keskittymisvaikeudet.

Lisätietoa

Munuaistaudin eri vaiheet  

Munuaistaudin eri vaiheet

Munuaisten toiminnot jaetaan eri vaiheisiin. CKD1 on ensimmäinen vaihe, jossa munuaiset toimivat vielä normaalisti, mutta jokin muu löydös viittaa munuaistautiin. Esimerkiksi ultraäänitutkimuksessa voi löytyä kystia munuaisissa. CKD5 on viimeinen vaihe – loppuvaiheen munuaissairaus, jossa munuaiset eivät juuri toimi enää. Munuaisten toimintaa voi mitata monin tavoin, mutta yleensä käytetään arvoa eGFR (arvioitu/oletettu GFR), joka määritetään millilitroina minuutissa / 1,73 m2. Arvo on suhteutettu kehon pinta-alaan. Tätä pidetään tarkkana menetelmänä.

Vaikka munuaisten toiminta on heikentynyt huomattavasti, potilaalla on harvoin oireita ennen munuaisisten vaikeaa vajaatoimintaa (taso CKD4). Munuaiset ovat vahingoittuneet, eikä toiminnon palauttamiseen ole mitään keinoja. Kun munuaistoiminnot ovat heikentyneet lievästi tai kohtalaisesti, ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta on hyötyä. Esimerkiksi korkean verenpaineen hoito voi hidastaa munuaistaudin etenemistä seuraaviin vaiheisiin.