Näin terveet munuaiset toimivat

Munuaiset muodostuvat kahdesta pavunmuotoisesta elimestä. Ne sijaitsevat ylhäällä vatsaontelon takaosassa alimman kylkiluun korkeudella selkärangan molemmin puolin. Munuaiset ovat noin kaksitoista senttimetriä pitkiä, kuusi senttimetriä leveitä ja kolmen senttimetrin paksuisia. Aikuisen munuainen painaa noin 150 grammaa.

Munuaisilla on elintärkeä tehtävä – ne puhdistavat kuona-aineet verestä. Ne suodattavat veren sekä erittävät virtsaa ja kuona-aineita. Niillä on myös merkittävä tehtävä elimistön elektrolyytti- ja nestetasapainon ylläpidossa. Toimivan munuaisen perusperiaate on yksinkertainen: Kun juot tarpeeksi vettä, erität suuria määriä laimeaa virtsaa. Kun juot vähän vettä, virtsaat vähemmän, mutta virtsa on väkevämpää. Samalla munuaisten täytyy erittää kehosta poistuvat kuona-aineet. Munuaiset tuottavat myös hormonia, joka ei vaikuta pelkästään munuaisten, vaan koko kehon toimintaan.

Munuaisilla on elintärkeä tehtävä – ne puhdistavat kuona-aineet verestä.

Kun munuaiset toimivat kuten niiden pitää, ne auttavat ylläpitämään elektrolyytti- ja nestetasapainoa. Ne vaikuttavat myös verenpaineeseen suodatuksella ja tuottamallaan hormonilla. Monet verenpainelääkkeet säätelevät munuaisten kykyä erittää vettä ja suoloja. Korkeaa verenpainetta voi usein laskea kiihdyttämällä erittämistä.

Huonontunut toiminta huomataan myöhään

Kun munuaiset sairastuvat tai menettävät toimintakykyään, keho yrittää kompensoida huonontuneita toimintoja muulla tavalla. Yksi tapa kompensoida huonontunutta suodatusta on verenpaineen nostaminen. Toinen tapa on muodostaa virtsamäärää lisäävää hormonia. Näin keho voi toimia pitkäänkin pääosin ”normaalisti”, vaikka munuaisten toiminta onkin alkanut huonontua. Usein kestää kauan, ennen kuin munuaisongelmat huomataan.

Kun munuaisten toiminta on heikentynyt niin paljon, ettei keho enää pysty kompensoimaan sitä, tarvitaan hoitoa. Yksi ratkaisu voi olla dialyysi, jossa veri puhdistetaan säännöllisesti ”keinomunuaisessa” eli ulkopuolisessa suodattimessa. Dialyysin kanssa voi elää monta vuotta, mutta monien tilanne huonontuu ajan myötä ja he saattavat tarvita munuaissiirron, sillä ilman munuaistoimintoa ei voi elää.