Mieli tarvitsee ravintoa

Yhtä lailla kuin kehoa pitää aktivoida, tarvitsee mielikin ravintoa. Anna itsellesi aikaa tehdä sellaista, mistä pidät ja mikä antaa sinulle hyvän olon. Älä anna sairauden viedä kaikkea aikaasi ja ajatuksiasi.

Kerro voinnistasi sekä sairautta ja tulevaisuutta koskevista mietteistäsi. Näin muut voivat tukea sinua.

Anna oli 36 saadessaan tietää sairastavansa rakkulamunuaistautia. Hänen isällään ja siskollaan on sama tauti. Anna uskoo avoimuuden helpottavan: Puhu avoimesti voinnistasi sekä sairautta ja tulevaisuutta koskevista mietteistäsi. Näin muut voivat tukea sinua. – Itseään ja ympäristöään kohtaan täytyy olla rehellinen. Kerro muille, miten sairaus vaikuttaa sinuun. Kerro siitä, millainen sairaus on kyseessä, miltä munuainen näyttää ja miten se toimii. Anna läheisillesi mahdollisuus olla lähelläsi. Olen aina halunnut tietää, onko jollakin läheiselläni jokin sairaus. Se syventää suhdetta, Anna sanoo. Annan tarina.

 

Perusterveydenhuollosta ja munuaisklinikoilta saa lähetteen psykologille. Älä pelkää pyytää apua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että puolet rakkulamunuaistaudin diagnoosin saavista kokevat lievän tai kohtalaisen masennuksen. Lue lisää luvusta ”Kehon ja mielen hyvinvointi”.