Kun munuaiset pettävät – vähennä proteiinia ja suolaa

Munuaisilla on keskeinen tehtävä kehossa. Niiden kautta suodatetaan vuorokauden aikana 1 500 litraa verta. Munuaiset puhdistavat veren ja säätelevät muun muassa neste- ja suolatasapainoa.

Munuaisten toiminnan heikkeneminen vaikuttaa kehon moniin osiin. Muun muassa fosfaatin erittyminen heikkenee ja kalsiumarvot nousevat. Aluksi keho pystyy kompensoimaan toimintaa, mutta pitkällä tähtäimellä voi aiheutua verisuonten kalkkeutumista ja osteoporoosia.

Munuaistautia sairastaville, jotka eivät käy dialyysissä, suositellaan siksi päivittäisen proteiinimäärän vähentämistä ravinnossa. Pienempi proteiinimäärä vähentää veren fosfaattimäärää ja voi hillitä munuaistoiminnan heikkenemistä.

Proteiinimäärän vähentäminen vaihtelee yksilöllisesti. Sen vuoksi kannattaa pyytää ravitsemusterapeutilta yksilöllistä ravitsemusneuvontaa.

Suolamäärän pienentäminen koskee kaikkia munuaistautia sairastavia. Munuaisten tärkein tehtävä on suola- ja nestetasapainon ohjaaminen kehossa. Kun kehossa on liikaa suolaa, munuaiset yrittävät erittää virtsaa. Kun munuaiset eivät enää pysty siihen, kehoon jää liikaa suolaa. Tämä suola kerää nestettä kehoon, mikä nostaa nestemäärää verisuonissa; verenpaine nousee. Kevennä siis munuaisten ja verisuonten kuormitusta vähentämällä suolan määrää.

Tietoa proteiinista

Proteiini – tai valkuaisaine – on kehon tärkein rakennusaine. Sen vuoksi proteiinimäärää vähentävän on pidettävä huoli siitä, että hän saa lisäravinteista riittävästi sellaisia proteiinituotteita, joita keho ei tuota itse (niin kutsuttuja välttämättömiä aminohappoja). Ravitsemusterapeutti tai lääkäri määrittelee oikean proteiinimäärän.

Runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa ovat kala, liha, kananmuna ja maito- ja meijerituotteet.