Uskalla pyytää apua

Rakkulamunuaistauti voi aiheuttaa suuria muutoksia elämässä. Tilanteessa tuntee itsensä helposti yksinäiseksi. Yksi tapa selvitä on yrittää hyväksyä ja hallita tilanne, päättää aktiivisesti hoidosta ja muuttaa elämäntapaa kykyjensä mukaan.

Ei tarkoita heikkoutta jos antaa toisten auttaa. Avun pyytäminen voi tarkoittaa yhteydenottoa terveydenhuoltoon ja tuen, neuvojen tai konkreettisen avun pyytämistä omaisilta. Voi myös pyytää ystävää tai omaista mukaan lääkäriin  auttamaan sanotun muistamisessa.

Kaikille on tärkeää, että ympärillä on todellisia, välittäviä ihmisiä, jotka ovat mukana arjessa. Tiettyinä aikoina työelämä ja perhe voivat vaatia paljon aikaa ja yhteydenpito ystäviin on satunnaista. On kuitenkin tärkeää pitää yhteyttä ystäviin, jotka jäävät jäljelle, kun työelämä päättyy ja lapset muuttavat pois. Niihin ihmisiin, jotka ovat lähellä sellaisina päivinä, kun itse ei jaksa. Monen on vaikeaa pyytää apua. He eivät halua olla vaivaksi tai pelkäävät häiritsevänsä. Nämä pelot ovat turhia.

Avun vastaanottaminen ja miettiminen, ketkä lähellä olevista ihmisistä voivat auttaa, tarkoittaa:

• Otat elämän omiin käsiisi.
• Luotat siihen, että saat lähellä olevilta ihmisiltä avun, jonka he voivat ja haluavat antaa sopivaan aikaan ja hyvältä tuntuvalla tavalla.
• Opit ottamaan vastaan kieltävän vastauksen tekemättä siitä isoa asiaa. Ajankohta vain on väärä.
• Ajattelet vastavuoroisuutta; voi ottaa ja antaa silloin, kun se parhaiten sopii.