Munuaisen luovuttaminen

Nykyään lähes 40 prosenttia siirrännäisistä saadaan elävältä luovuttajalta. Luovuttaja on yleensä perheenjäsen. Viime aikoina luovutuksia on hyväksytty myös munuaissairaan muilta läheisiltä. Biologista sidettä ei tarvita.

Vajaa kolmasosa luovutukseen ilmoittautuneista hyväksytään. Muut eivät ole olleet kaikilta osin sopivia luovuttajaksi lääketieteellisen selvityksen perusteella. Tällaisia esteitä voivat olla korkea verenpaine, diabetes, kasvaimet, munuaisten alentunut toiminta, sydänsairaus, päihteiden väärinkäyttö, psyykkinen sairaus tai huomattava ylipaino. Lääketieteellinen ja psykososiaalinen selvitys voi kestää useita kuukausia.

Lisätietoa

Lisätietoa munuaissiirrosta – näin se tehdään.  

Kun luovuttaja tulee munuaissiirtoon

Munuaissiirto elävän luovuttajan kanssa suunnitellaan huolellisesti etukäteen. Sekä luovuttaja että vastaanottaja tulevat munuaissiirto-osastolle pari päivää ennen toimenpidettä. Jos luovuttajan ja vastaanottajan veriryhmät eivät täsmää, vastaanottaja saa erikoishoitoa ennen suunniteltua siirtoa.

Munuaisen voi irrottaa tähystysleikkauksella tai avoleikkauksella. Siinä tehdään leikkaus navan yläpuolella vasempaan tai oikeaan kylkiluuhun ja munuainen otetaan ulos vatsakalvoon vaikuttamatta. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Luovutusleikkaus sekä munuaissiirto tehdään samanaikaisesti, mutta kahdessa eri paikassa. Toimenpide kestää muutaman tunnin. Useimmat luovuttajat voivat nousta sängystä jo samana tai seuraavana päivänä. Sen jälkeen aloitetaan antibioottihoito estämään leikkausarven tulehtuminen.

Munuaisen luovutuksen jälkeen keho kompensoi menetyksen suurentamalla jäljellä olevan munuaisen toimintoja. Vakavat komplikaatiot tai kuolemantapaukset ovat harvinaisia luovutuksen yhteydessä. Sen sijaan tutkimukset ovat osoittaneet, että luovuttajat elävät keskivertoa kauemmin. Se johtuu ennen luovutusta tehdyistä tarkoista terveystarkastuksista, minkä vuoksi luovuttajat ovat keskivertoa terveempää väestönosaa.

Lue lisää elinten luovutuksesta sivustoilla:
www.kyllaelinluovutukselle.fi ja www.eulod.org