Keho ja mieli = Kokonaisuus

Joskus fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista puhutaan kahtena eri asiana. Ikään kuin mieli olisi asetettu kehoon, joka ei oikeastaan vaikuta siihen. Tarkemmin ajateltuna on luonnollista, että kehon tapahtumat vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin ja päinvastoin. Me ihmiset olemme fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin yhteensulautuma.

On masentavaa kuulla itsellä tai läheisellä olevan krooninen munuaistauti, jonka monet suvussa voivat saada tai ovat jo saaneet. Ei ole ihmeellistä, että rakkulamunuaistautia sairastava voi muuttua alakuloiseksi tai pelokkaaksi taudin seurauksena.

Mieli kärsii enemmän kuin keho fyysisestä pahoinvoinnista.

Kun Per Åke Zillén sai tiedon vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta, se tuli sokkina. Hänelle oli vaikeaa ymmärtää ja hyväksyä kroonista sairauttaan. Mieli kärsi enemmän kuin keho fyysisestä pahoinvoinnista. Koko elämä kääntyi päälaelleen eikä koskaan palautuisi ennalleen.

Lue Per Åke ZillénIN AJATUKSIA
”Ei, se ei ole totta”  

”Ei, se ei ole totta”

Monilla munuaissairailla on vaikeuksia hyväksyä lääkärin antama diagnoosi. Asia tuntuu käsittämättömältä ja liian vaikealta. Kaikki mitä krooninen munuaissairaus pitää sisällään ja miten se vaikuttaa elämään ei aukene heti. Mieli kokee järkytyksen. Ei, se ei ole totta, niin huonosti asia ei voi olla, näen varmasti painajaista, joka katoaa.

On tavallista, että ensin mieli kieltää ja sitten vasta hitaasti, vaiheittain hyväksyy tietoa sairaudesta. Tämä ei tapahdu tietoisesti, se on vain mielen tapa ottaa vastaan epämiellyttäviä asioita pikku hiljaa. Voi kestää pitkänkin ajan, ennen kuin ihminen hyväksyy ja tiedostaa täysin sairautensa.

”Tahdon tietää kaiken” 

Tahdon tietää kaiken

Alkujärkytyksen laannuttua ja sairauden ja sen kroonisuuden ymmärtämisen alettua, alkavat aivot työskennellä uuden tilanteen hyväksymiseksi. Tässä vaiheessa huomaa, ettei voi jäädä säälimään itseään mitään tekemättä. Omalle tilanteelleen pitää tehdä jotakin. Ensimmäinen asia on usein lisätiedon hakeminen. Yritetään saada mahdollisimman paljon tietoa sairaudesta ja sen hoitamisesta.

Se mitä lääkäri ja hoitaja kertovat, koetaan todella tärkeäksi ja halutaan painaa tarkasti mieleen. Ei ole aina helppoa muistaa kaikkea utta tietoa, varsinkin kun se sisältää paljon hankalia uusia termejä ja käsitteitä. Koko asia on outo ja vaikea käsittää. Siksi tietoa on saatavilla myös esitteissä, verkossa ja monet sairaalat järjestävät myös erityisiä soputumisvalmennuskursseja munuaissairaille.