Haluatko tietää?

Kannattaako selvittää sairastaako rakkulamunuaistautia, vaikka tunteekin itsensä terveeksi? Se jokaisen täytyy päättää itse. Siitä on niin hyötyä kuin haittaakin, mutta puhtaasti lääketieteellisesti on edullisempaa, että diagnoosi löydetään varhaisessa aikuisiässä.

Kun tauti todetaan aikaisin, korkeaa verenpainetta voidaan tarkkailla paremmin. Korkea verenpaine on tavallinen rakkulamunuaistaudin oire. Se voi heikentää munuaisten toimintaa ja kiihdyttää munuaistaudin etenemistä. Säännöllisillä veri- ja virtsakokeilla voidaan seurata ja hidastaakin taudin kehittymistä.

Omia lapsia haluaville voi olla hyvä tietää, jos on sairastunut tautiin. Halutessaan voi nykyisin valita koeputkihedelmöityksen, jossa lajitellaan pois alkiot, joilla on rakkulamunuaistautia aiheuttava geeni. Hedelmöityshoidossa kohtuun siirretään ainoastaan ”terveet” alkiot. Hoito vaatii yksilöllistä suunnittelua ja geenityypin luokittelua. Tämä täytyy tehdä vähintään puoli vuotta ennen hedelmöityshoidon aloittamista.

Sairauden selvittäminen voi olla järkevää myös sellaisten henkilöiden kohdalla, joiden suvussa on sairautta, ja jotka pohtivat munuaisensa luovuttamista toiselle.

Tieto kroonisesta, periytyvästä ja vakavasta sairaudesta aiheuttaa monille masennusta ja ahdistusta. Etenkin kun voi vain yrittää estää taudin etenemistä kohti dialyysiä ja munuaissiirtoa. Siihen voi kulua vuosia ja osa on sitä mieltä, että kannattaa elää ”terveenä” ja normaalisti niin kauan kuin mahdollista. Verenpaineen tarkkailu on kuitenkin järkevää.

Aikainen diagnoosi lasten kohdalla ei ole suositeltavaa, sillä korkeaa verenpainetta esiintyy vasta varhaisessa aikuisiässä. Ennen ensimmäisten oireiden esiintymistä ei voi tehdä juuri mitään.