Ahdistus ja masennus

Tieto kroonisesta sairaudesta voi aiheuttaa vahvoja levottomuuden ja pelon tunteita. Tieto voi useissa tapauksissa johtaa myös masennukseen. Tutkimukset osoittavat, että 60 % ihmisistä, jotka saavat tiedon rakkulamunuaistaudista, saavat lievän tai keskivaikean masennuksen.

Per Åke Zillén kuvailee tunteitaan yhdellä sanalla saadessaan tietää sairastavansa vaikeaa munuaissairautta: Sokki. On mahdotonta ajatella selvästi, ajatukset harhailevat. Kuinka se on mahdollista? Miksi juuri minä? Mitä olen tehnyt ansaitakseni tämän? Monet kokevat sairauden epäoikeudenmukaiseksi.

Sairaus on hyvä syy sääliä itseään – voi tuntua todella hyvältä sääliä itseään päivän ajan ja päästää paha olo ulos.

Maria oli 32 saadessaan tietää sekä isällä että siskolla olevan rakkulamunuaistauti. Hän oli hyvin ahdistunut ja uskaltautui testiin vasta kahden vuoden päästä.

En hyväksynyt ajatusta, että korkea verenpaineeni voisi johtua tästä sairaudesta. Pelkäsin, että tauti olisi minullakin. Mitä tekisin?

On normaalia olla järkyttynyt, alakuloinen ja surullinen jonkin aikaa diagnoosin jälkeen. Jos olo ei ala helpottua, on syytä ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Mieti, oletko kovin alakuloinen, väsynyt, onko sinulla tarkoituksettomuuden tunnetta, unihäiriöitä, mikään ei tee iloiseksi tai että elämä tuntuu sysimustalta. Joskus lähimmäinen huomaa oireet selvemmin.