Munuaisten vajaatoiminta ja dialyysi

55-vuoden iässä lähes puolet kaikista polykystistä munuaistautia sairastavista tarvitsee dialyysiä tai munuaissiirron selvitäkseen hengissä. Sairauden aiheuttama munuaisten toimintojen heikkeneminen vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti paljon.

Rakkulamunuaistaudissa munuaisten toiminta heikkenee osalla potilaista aiheuttaen munuaisten vajaatoimintaa, joka vaatii dialyysihoitoa ja munuaissiirtoa. On kuitenkin olemassa potilaita, jotka elävät rakkulamunuaistaudista huolimatta iäkkäiksi eivätkä koskaan saa munuaisten vajaatoimintaa, jonka hoito edellyttäisi dialyysiä tai munuaissiirtoa.

Kun munuaisten toimintakyvystä on jäljellä enää noin viidestä kymmeneen prosenttia, useimmat aloittavat dialyysihoidon tai saavat munuaissiirron. Dialyysihoito korvaa munuaisen tehtävän ja puhdistaa verta kuona-aineista ja poistaa nestettä. Dialyysin voi tehdä kahdella tavalla.

Vatsakalvodialyysi

Omaa vatsakalvoa käytetään suodattimena kuona-aineiden ja ylimääräisen nesteen poistoon. Kalvoon viedään nestettä, joka jää sinne vähäksi aikaa. Se vaihdetaan monta kertaa päivässä tai yöllä vatsakalvodialyysilaitteella. Potilas tekee dialyysin kotona, mutta käy säännöllisesti munuaisklinikalla.

Hemodialyysi

Veri suodatetaan ja puhdistetaan suodattimen läpi erityisen dialyysikoneen avulla. Hoidon voi tehdä dialyysivastaanotolla tai kotona. Hoitomäärät vaihtelevat kahdesta kerrasta viikossa päivittäiseen dialyysiin.